:::: MENU ::::

Ondřej Soukup

Procházení příspěvků: Články

Porovnání limitů pro SharePoint 2016 / 2013 / 2010

SharePoint Server 2016 je tu s námi již něco přes rok a co se limitů týče, tak nám zatím žádnou revoluci nepřinesl. Na druhou stranu, k některým změnám přeci jen došlo a hlavně jsou mezi námi zákazníci, kteří provozují svůj SharePoint ještě na verzi 2010 a možná i nižší. Proto mě napadlo udělat podrobnější porovnání jednotlivých limitů těchto verzí, tedy SharePoint 2010, 2013 a 2016.

Pokračovat ve čtení


Jak správně aktualizovat Distributed Cache

Většina z nás ví, že v rámci služeb SharePoint 2013 a 2016 je i služba s názvem Distributed Cache. Co už ale možné vědět nemusíte je, že nejde přímo o službu samotného SharePoint, ale o samostatnou aplikaci Microsoft App Fabric 1.1, která se instaluje v rámci SharePoint prerequisite. A tak jako SharePoint i Microsoft App Fabric 1.1 má své vlastní kumulativní aktualizace (CU). Pokud jste tedy do teď aktualizovali pouze SharePoint, měli by jste začít dávat pozor, protože nejspíše nemáte aktualizovanou službu Distributed Cache.

Pokračovat ve čtení



Time Spent – Vlastní akce pro součet času položek v kalendáři

Pokud využíváte kalendář v aplikaci Outlook pro plánování práce, či zpětně jako svůj výkaz, tak právě zobrazení celkového času vybraných položek (Time spent) je funkce, bez které se nelze jednoduše obejít.

A jak to tak bývá, nic není zadarmo a i v tomto případě bude nutné si tuto funkci vložit manuálně pomocí makra a následně přidat do pásu karet jako vlastní akci.

Pokračovat ve čtení


Jak na instalaci Windows 10 přes USB s podporou UEFI

V dnešní době již většina zařízení podporuje novou specifikaci rozhraní BIOS s názvem UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), zavádějící podporu takz. Secure boot a GPT schéma diskového oddílu.

Právě změna schématu diskového oddílů z tradičního MBR (Master Boot Record) formátu na nový a univerzálnější GPT formát je příčinou, proč již nelze pro tvorbu instalačního USB disku použít původní nástroje jako např. „Windows 7 USB/DVD Download tool“ a je nutné se podívat po něčem novém.

Pokračovat ve čtení



Automatické zapnutí NumLock při startu Windows 10

Většina z nás je již zvyklá, že při startu svých Windows má již automaticky zapnutý NumLock. O to víc je pak frustrující, když zjistíte, že s novým NTB/PC to již nelze, tedy přesnější řečeno nová „zjednodušená“ nabídka BIOS už tuto možnost nenabízí.

I mě se to s novým NTB stalo, ale rozhodl jsem se s tím nesmířit a zajistit automatické zapnutí NumLock na straně Windows 10.

Pokračovat ve čtení


Workflow 2013 – Čtení termínů spravovaných metadat

Nedávno jsem se setkal s potřebou čtení hodnot (názvy termínů) sloupců spravovaných metadat v rámci možností workflow 2013. Překvapilo mě, kolik článků k této problematice najdete na internetu – od nápadů využití kalkulovaných polí až po oznámení o neřešitelnosti problému.

Pokud pominu fakt, že v rámci workflow 2013 máme akci volání webové služby, tak i ne-programátor si s tímto problémem umí poradit za pomocí běžných akcí.

Pokračovat ve čtení


Jak zrychlit instalaci CU a SP u SharePoint 2013

Instalace aktualizací na farmách SharePoint 2013 trvá nemálo času a ti co ví vědí, že se nebavíme o minutách, ale hodinách.

Důvodem jsou některé servisní aplikace, jako je např. Search a AppFabric, které si berou podstatnou část procesorového času a již nezbývá na samotný update proces. Dalším částečným důvodem je fakt, že aktualizace svou velikostí již přesáhly samotný produkt. Pro zajímavost instalační ISO SharePoint Server 2013 with SP1 má velikost 2,62 GB, naproti tomu aktuální kumulativní aktualizace (January 2016 CU) má velikost celých 3,1 GB.

Pokud si tedy dáme dohromady velikost aktualizace a snahu některých servisních aplikací „vyžrat“ CPU, dostaneme odpověď na naší otázku, proč aktualizace jednoho serveru trvala několik hodin.

Pokračovat ve čtení


Stránky:123456789